Górnośląskie menu
Jaka jest najbardziej znana górnośląska potrawa? Rolada, kluski ziemniaczane, zwane też gumiklyjzami, i modra (czerwona) kapusta. To danie, podobnie jak rosół z nudlami (makaronem), musi pojawić się na niedzielnym stole. A co na deser? Dla dorosłych kafyj, czyli kawa, dla dzieci tyj, czyli herbata i kawałek kołocza, ciasta z makiem, serem albo posypką. Na kolację można przygotować wodzionkę, zupę z wrzątku, chleba i czosnku, dobrze doprawioną maggi, albo sznita z tustym, czyli chleb ze smalcem. W święta również podaje się potrawy nieznane w innych częściach Polski. W wigilię je się siemieniotkę, zupę z konopi, bardzo zdrową i chroniącą przed chorobami. Bardzo lubiana jest też moczka, zrobiona z piernika, piwa, bakalii i przypraw. Z kolei na Wielkanoc piecze się baranka z ciasta i chleb z myszą, boczkiem owiniętym ciastem.